Elérhetőség: OMIKRON Kft. SZENTENDRE HAMVAS BÉLA U. 6.- Telefon/fax:36 26 312-745, 36 26 302 374  - email: omi2000@hu.inter.net
 


INFORMÁCIÓ

OMIKRON Kft.
SZENTENDRE
HAMVAS BÉLA U. 6
36 26 312-745
36 26 302 374
 


 

KAPSZULÁS ENDOSZKÓPIA MAGYARORSZÁGON

 

 

A vékonybél vizsgálatára alkalmas -Given Imaging Ltd. által kifejlesztett- 26x11 mm-es kapszulát a nagyközönség számára 2000-ben egy San Diegoban megrendezett orvos konferencián (Digestive Disease Week) Paul Swain angol gasztroenterológus mutatta be. Az eljárást 2001 augusztusában engedélyezte az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatósága (Food and Drug Administration- FDA), ezután pedig az európai engedélyezés is megtörtént. Ezt követően a vizsgáló módszer igen gyorsan terjedt el világszerte. Jelenleg az eladott kapszulák száma meghaladja az 540 ezret és az eladások száma évente 25%-kal nő. Hazánkban az első vizsgálatot Győrben dr. Rácz István Professzor végezte 2002 őszén, majd 2003 májusában dr. Pák Gábor főorvos vezetésével Esztergomban a Vaszary Kolos Kórházban is megkezdődtek a vizsgálatok. Az első magyar közlemény 2003-ban az Orvosi Hetilapban jelent meg, melyben a szerzők az első hazai és svéd vizsgálatok közös eredményeit mutatták be (1).

A vékonybél kapszulás endoszkópia leggyakoribb indikációs területe a hagyományos endoszkópos vizsgálatokkal nem tisztázható gasztrointesztinális vérzés. Elvégzése a kivizsgálás korai szakában javasolt, negatív felső endoszkópia és kolonoszkópia után.  A korán elvégzett vizsgálat bizonyítottan költség hatékony. Vékonybél Crohn-betegségben a kapszulás endoszkópia minden más képalkotó technikánál érzékenyebb, beleértve a CT és MR enterográfiát is. A vizsgálat elsőként javasolható műtétek után, ismételten kiújuló betegség gyanúja esetén is. Emellett alkalmazható a terápia eredményének ellenőrzésére és Crohn-betegek tünetmentes családtagjainak vizsgálatára. A vizsgáló módszernek jelentős szerepe van „indeterminate colitis” esetén a vékonybél elváltozások meghatározásában. Ma már coeliákiában is bizonyos feltételek esetén indokolt a vizsgálat elvégzése. A fenti indikációk mellett vékonybél daganatos megbetegedés  gyanúja esetén, nonszteroid gyulladáscsökkentők okozta bélelváltozások diagnosztikájában és öröklödő polyposis szindrómákban is javasolt a módszer.

Több vizsgálat igazolta a „drótnélküli” endoszkópia biztonságosságát és hatékonyságát gyermekkorban is. A nemzetközi irodalmi adatok és tapasztalatok alapján jelenleg 10 éves korban határozták meg az alsó korhatárt. Két centrumban hazánkban – Győrben és Esztergomban- az elmúlt négy évben 250 vizsgálat történt.

2004-ben a Given Imaging Ltd. kifejlesztette a nyelőcső vizsgálatára alkalmas PillCam ESO kapszulát és az első eredményeket 4. Nemzetközi Kapszulás Endoszkópia Kongresszuson (International Conference on Capsule Endoscopy-ICCE) Miamiban mutatták be 2005-ben. Az eddigi vizsgálatok alapján a PillCam ESO kapszulának a Barrett eosophagus szűrésében és követésében; nyelőcső varicositas szűrésében és követésében; és a portális gastropathia szűrésében van szerepe a mindennapi gyakorlatban. Magyarországon eddig Győrben Rácz Professzor végzett vizsgálatokat nyelőcső kapszulás endoszkópiával.

2006 januárjában kezdődtek el a klinikai vizsgálatok a vastagbél vizsgálatára alkalmas PillCam Colon kapszulával. A colon kapszula a vékonybél kapszulával azonos átmérőjű, viszont 5 mm-rel hosszabb. Mindkét végén kamera van és így másodpercenként 4 képet készít. Az elemek 8-10 órás működési időt tesznek lehetővé és a kapszula aktivációja késleltetett. Az eddigi tapasztalatok alapján a colon kapszula szerepe elsősorban szűrő vizsgálatok esetén lehet jelentős. Alkalmas vastagbél polypok eltávolítását  és vastagbél műtéteket követően  a betegek követésére. Idült bélgyulladás esetén a kezelés monitorozására is sikerrel használható. A vastagbél vizsgálatára alkalmas kapszula hazai forgalmazása folyamatban van.

 

Hazai irodalom:

1.    Rácz I, Németh A, Tóth E és mts: A vékonybél kapszulás endoszkópiája. Orv Hetilap, 2003, 44, 2159-64.

  1. Gál I, Gyenes I, Gerdán J, Plósz J, Kiss G és Szegedi L. Kapszulás

endoszkópia helye a gasztroenterológiai diagnosztikában: irodalmi áttekintés saját

eredményeink tükrében. Orv Hetilap, 2005, 146, 2023-8.

  1. Flóró L, Pák G, Horváth-Karajz K, Stréter L, Tulassay Zs. Kapszulás endoszkópia az

ascaris kimutatásában. Magy Belorv Arch. 2006, 59, 51-3.

  1. Mihály E, Németh A, Zágoni T, Németh A, Rácz I, Tulassay Zs. Variábilis

immunhiány-szindróma emésztőrendszeri megjelenése. Magy Belorv Arch. 2006, 59,

49-50.

     

      5.  Kovács M, Németh A, Pák P, Uhlyarik A, Pák G és Rácz I. A kapszulás endoszkópia

           értékének és klinikai kihatásának vizsgálata tisztázatlan eredetű gasztrointesztinális

           vérzésekben. Orv Hetlap, 147, 1827-33.

      6.  Kovács M, Pák P, Németh A, Pák G, Fehér J és Rácz I. Kapszulás endoszkópia szerepe

           portális hypertensióban tisztázatlan eredetű gasztrointesztinális vérzés esetén. Orv

           Hetilap, 2007, 148, 1491-97.

7.      Kovács M, Pák P, Pák G, Fehér J és Hüttl K. Multiplex angiodysplasiák diagnózisa

kapszulás endoszkópiával. Orv Hetilap, 2007, 148, 2435-440.

 
 

Copyright © 2006 Omikron Kft. - Csiffáry
T..